Diyetisyen Hülya Büşra Coşkun "ÇÖLYAK" hastalığına...
Reklam
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyetisyen Hülya Büşra Coşkun "ÇÖLYAK" hastalığına dikkat çekti

Kula İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Diyetisyen Hülya Büşra Coşkun, yayımladığı basın açıklamasıyla ÇÖLYAK hastalığına dikkat çekti.

09 Mayıs 2023 - 11:42
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

  Diyetisyen Hülya Büşra Coşkun yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; " Yeterli ve dengeli beslenme; sağlık için elzemdir. Birçok hastalığın oluşma riskini azalttığı gibi hastalıkların seyrinin iyileştirilmesini de sağlamaktadır. Bu hastalıklardan biri de ÇÖLYAK’tır ve tek tedavisi ömür boyu süren Glutensiz Diyet tedavisidir. ÇÖLYAK NEDİR? Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan her yaş grubunda görülebilen ömür boyu süren genetik bir  sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Belirtileri; Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik, Tekrarlayan karın ağrısı, İştahsızlık, gaz şikayetleri, Uzun süren ishal veya Uzun süren kabızlık, Tekrarlayan kusma, Kilo alamama veya Kilo kaybı, Kansızlık, Büyüme geriliği, Boy kısalığı, Kemik erimesi gibi belirtileri bulunmakla birlikte bazı bireylerde yıllarca hiç belirti göstermeyebilir veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir.  Çölyak hastalığının tek ve kesin tedavisi GLUTENSİZ DİYET’tir. GLUTENSİZ DİYET NEDİR? Glutensiz diyet, Çölyaklı bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için gluten içeren besinlerin diyetlerinden tamamen çıkarılarak oluşturulan beslenme programıdır. Glutensiz diyete ömür boyu devam edilmelidir.ÇÖLYAK HASTALARININ TÜKETMEMESİ GEREKEN BESİNLER şunlardır; Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün, Bulgur, bulgur pilavı, irmik, yarma,Ekmek, yufka, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, dondurma külahı,  simit, kraker, Makarna, erişte, şehriye, kuskus, Gluten içeren hazır salça, ketçap, soslar, Tarhana, Un ilave edilen çorbalar, Hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler, Galeta ununa veya una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri,  Alkollü veya alkolsüz malt içecekleri, Bu besinleri içerisinde bulunduran herhangi bir besin tüketilmemeli besin etiketleri/içerikleri iyice okunmalıdır. Peki neler yenilebilir. ÇÖLYAK HASTALARININ TÜKETEBİLECEĞİ BESİNLER; Tüm sebzeler ve meyveler, Süt ve süt ürünleri, Tüm bakliyatlar, Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, Et, Balık, Tavuk,  Yumurta, Mısır, Pirinç, Patates, Karabuğday, Kinoa, Kestane, Soya, Bal, reçel, Zeytin,Evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir. Çiğ, kabuklu kuruyemişler ve etiketinde glutensiz ibaresi olanlar tüketilebilir. Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz kraker,  glutensiz bisküvi, glutensiz tarhana gibi ürünler de satılmaktadır.

GLUTENSİZ DİYETTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı, gıda tüketiminde de çok dikkat edilmelidir. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalıdır. Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmelidir.

Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için siz değerli halkımızı Kula İlçe Sağlık Müdürlüğüne bekliyorum.

Diyetisyen Hülya Büşra Coşkun

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Genç güvenlikçi yaşam mücadelesini kaybetti
Genç güvenlikçi yaşam mücadelesini kaybetti
Yerli turistler Kula’ya hayran kaldı
Yerli turistler Kula’ya hayran kaldı