ÇOCUKLARDA SİNÜZİT
Reklam
Reklam
  • Reklam
Süreyya Ergen KIRAY

Süreyya Ergen KIRAY

SAĞLIK KÖŞESİ

ÇOCUKLARDA SİNÜZİT

12 Aralık 2019 - 16:36

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SİNÜSLERİN YAPISI VE YETERLİLİĞİ  ERİŞKİNLERDEN FARKLIDIR.

YENİDOĞAN BEBEKTE ETMOİD VE MAXİLLER SİNÜSLER MEVCUTKEN DİĞERLERİ FONKSİYONEL DEĞİLDİR. SFENOİD SİNÜSLER 2 YAŞTA GELİŞMEYE  VE 5 -12 YAŞ ARASI HAVALANMAYA BAŞLARKEN FRONTAL SİNÜSLER 5-10 YAŞ CİVARI BU GELİŞİMİ TAMAMLAR, DOLAYISIYLA SİNÜZİT DENİLEN SİNÜS ENFEKSİYONLARI ERİŞKİNE GÖRE FARKLI SEYİR GÖSTERİR.

ERKEN ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SİNÜZİT ÇOĞU ZAMAN RİNİT İLE BİRLİKTE VE NEZLE-SOĞUK ALGINLIĞI GİBİ VİRAL HASTALIKLARDAN SONRA MEYDANA GELİR.

EN SIK 4-7 YAŞ ARASI KREŞ VE ANAOKULU ÇOCUKLARINDA GÖRÜLÜR.

KIŞ HASTALIKLARININ BAŞLAMASIYLA SALGINLARLA SEYREDEN  NEZLE DURUMU, MUKUS (SÜMÜK) ATRIŞI VE  BURUN TIKANIKLIĞI SİNÜZİTİ KOLAYLAŞTIRIR.

NEZLE İLE BAŞLAYAN BURUN AKINTISI VE HAPŞIRIK ŞİKAYETLERİ YERİNİ BİRKAÇ GÜN SONRA KOYULAŞAN SÜMÜK VE BALGAMLI ÖKSÜRÜĞE BIRAKIR. AİLELERİN RAHATSIZLIK DUYDUĞU BU İKİ DURUM EN SIK DOKTORA BAŞVURU SEBEBİDİR.

SİNÜSLERİN HAVALANMASINI VE TEMİZLENME MEKANİZMASINI BOZAN HER DURUM SİNÜZİT OLUŞUMU İÇİN RİSKTİR. BUNA GÖRE RİSKLİ ÇOCUKLAR:

-SIK NEZLE GEÇİRENLER

-ALERJİK RİNİT OLANLAR ( ALERJİK ÜST HAVA YOLU HASTALIKLARI)

-GENİZ ETİ OLAN ÇOCUKLAR

-BURUN İÇİ POLİP GİBİ ET FAZLALIĞI OLANLAR

-DÜZENLİ OLARAK HAVUZDA YÜZEN ÇOCUKLAR( KLOR ETKİSİ)

-KURU HAVA, EVDEKİ NEM ORANININ YETERSİZLİĞİ

-PASİF SİGARA İÇİCİLİĞİNE MARUZ KALAN  ÇOCUKLARDIR.

KÜÇÜK ÇOCUKLARDA; ATEŞ, GÖZ ÇEVRESİNDE ÖDEM , YEŞİLİMSİ RENK KOYU KIVAMLI SÜMÜK, İŞTAHSIZLIK VE ÖKSÜRÜK GÖRÜLÜRKEN, KENDİNİ İFADE EDEBİLEN ÇOCUKLARDA ATEŞ, AĞIZ KOKUSU ,AĞIZDA TAT DEĞİŞİMİ, BAŞ -KULAK -BOĞAZ AĞRISI, BURUN TIKANIKLIĞI,ÖKSÜRÜK ŞİKAYETLERİ MEVCUTTUR.

MUAYENEDE, BOĞAZDA KIZARIKLIK, GÖZ ÇEVRESİNDE HAFİF ŞİŞLİK VE HASSASİYET, ALIN -GÖZ ÇEVRESİNDE HASSASİYET, AĞIZ KOKUSU, GENİZ AKINTISI, AKCİĞER ÜST KISIMLARINDA  KABA SESLER DİKKATİ ÇEKER.

SİNÜZİT TANISI FİZİK MUAYENE İLE KONULUR, ALIŞKANLIK HALİNE GELEN SİNÜZ (WATER’S GRAFİ) FİLMİNİN ANLAMI YOKTUR.  HASTADA CİDDİ BİR DURUMDAN ,KOMPLİKASYONDAN ŞÜPHELENİLMEDİKÇE DE TOMOGRAFİ VE MR GEREKSİZDİR. KAN TAHLİLİ, CİDDİ BİR KOMPLİKASYON DÜŞÜNÜLMEDİKÇE ,HASTANEDE YATIŞ VEYA ACİL MÜDAHALE DURUMU OLMADIKÇA YAPILMAZ.

AİLELER ÇOCUKLARINDA SİNÜZİTTEN NE ZAMAN ŞÜPHELENMELİ VE DOKTORA BAŞVURMALIDIR?

ÇOCUĞUNUZ NEZLE OLMAYA BAŞLADIĞINDA İLK 2 GÜN HAFİF ATEŞ OLMASI VE BURUN TIKANIKLIĞI , HAPŞIRIK BULGULARININ ORTAYA ÇIKMASI NORMALDİR, ANCAK ;

-NEZLE HALİ 10 GÜNDEN UZUN SÜRDÜ VE BURUN TIKANIKLIĞI, GENİZ DOLULUĞU , BALGAMLI ÖKSÜRÜK VARSA

-İLK BAŞTA OLAN ATEŞ DÜŞTÜ VE BİR KAÇ GÜN SONRA TEKRAR ATEŞ OLDU VE ÖKSÜRÜYORSA  ,

-NEZLE İLE BİRLİKTE EN BAŞTA 38,5-39 DERECELERİ BULAN ATEŞ OLDU VE ÇOCUĞUN GENEL DURUMU GİTTİKÇE BOZULUYORSA  UZMAN HEKİM GÖRMELİDİR

 

TEDAVİDE İLAÇ KARARI VERİLİRKEN ; ÇOCUĞUN YAŞI- BAĞIŞIKLIK DURUMU, HASTALIĞIN CİDDİYETİ, SON 1 AY İÇİNDE ANTİBİYOTİK KULLANIP KULLANMADIĞI, SON 7 GÜN İÇİNDE HASTANE YATIŞI OLUP OLMADIĞI GİBİ DURUMLAR SORGULANMALIDIR.

KORUYUCU TEDBİRLER , HER ÇOCUKTA ÖNERDİĞİM GİBİ SAĞLIKLI VE TEMİZ BİR ORTAM, SAĞLIKLI BESLENME , HAZIR GIDA TÜKETİMİNİN KISITLANARAK ENGELLENMESİ, KALİTELİ UYKU VE KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT ETMEKTİR. SALGIN ZAMANLARINDA KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURMAK , TEMİZ VE HAVADAR YERLERDE AKTİVASYON YAPMAK EN DOĞRUSU OLACAKTIR.

 

 

                                                                      PED.UZM.DR.SÜREYYA ERGEN KIRAY

                                                     ÇOCUK-YENİDOĞAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI

                                                       SALİHLİ/MANİSA (İLETİŞİM: 505 4075331 / 236 7131133)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar