Kula'nın parası Kula'da kalsın
Reklam
Reklam
  • Reklam
Batuhan ULU

Batuhan ULU

  • Instagram

Kula'nın parası Kula'da kalsın

05 Kasım 2018 - 11:33

Saygıdeğer Kulalı hemşerilerim, değerli Kula Haber Gazetesi okuyucuları...

Uzun süredir bulunduğum basın sektörün bu köşe yazısıyla ilk kez sizlerin huzurundayım. Yıllardır siz değerli okuyucularımıza en doğru ve tarafsız haberi sunabilmek adına, gece gündüz yağmur çamur demeden sizlere hizmet etmeye çalışıyorum.

Bugüne kadar hiçbir siyasi parti ile bir bağlantım olmadığı gibi, hiçbir hemşerim ile de kişisel bir problemim olmamıştır. Fakat bu ilk köşe yazımda Kulalı hemşerilerimin ve Kula esnafının yıllardan beri süre gelen bir yanlışını ve bu yanlışı kendileri yapmalarına rağmen Kula’daki işgücü piyasasından şirketçi olmalarından bahsedeceğim… ve bun konunun ardından sizlere en doğru, kaliteli ve tarafsız haberi sunabilmek için çabalarken, bazı vatandaşlar tarafından bizi uğraştıran, iş yapmamıza engel durumlara değineceğim.

İlk olarak, geçtiğimiz aylar içerisinde Kula dışından bir firmanın Kula’ya gelerek esnafları tek tek dolaştığı ve Kula için bir dergi çıkarmak istediklerini ve bunun içinde esnaflardan reklam talebinde bulunduklarını öğrendik. Bunu ilk duyduğumuzda Kula esnafının iş piyasasında çektiği sıkıntılar ve bir gazete temsilcisi olarak bizlerinde aynı amaçla esnaflara gittiğimizde reklam vermeyeceklerini ifade etmeleri aklıma gelince, bu firma Kula’dan iş çıkaramaz diye düşünmüştüm.

Fakat geçtiğimiz günlerde sosyal medya aracılığıyla gördüğüm kadarıyla, biz Kula kazansın diye uğraştığımızda reklam vermek istemeyen bazı esnafların, nereden geldiği ve ne amaçla iş yaptığı belli olmayan bir firmaya reklam verdiklerini gördüm.  Tabii ki bunu görünce bir Kula esnafı olarak bende çok şaşırdım ve açıkçası da çok üzüldüm. Ancak bu olaya, uzun süredir çalıştığım Kula Haber Gazetesine reklam vermedikleri için değil de, biz Kula kazansın diye uğraşırken emeklerimizi boşa çıkaran esnafların, dışarıdan gelen bir firmaya reklam vermelerine çok üzüldüm.

Bakın, üstüne basa basa söylüyorum, sadece Kula Haber Gazetesi için değil, geçmiş dönemlerde Ege bölgesine hitap eden dergi, harita, resim sergisi vb birçok faaliyette bulunarak Kula’nın ve Kulalı’nın kazanması için çok çalıştım. Bir çok projede yer aldım ve o projelerin birçoğundan da başarılı bir şekilde hizmet etmek nasip oldu.

Geçtiğimiz yıl içerisinde Kula Haber Gazetesi eki olarak üç aylık, yani yılda 4 kez çıkarmayı planladığımız JeoKula dergisinin ilk sayını çıkarmak için reklam arayışlarına girerek, Ege bölgesinin neredeyse tamamına hitap edecek olan dergide verilen reklamlarla Kula esnaflarının kazanmasına katkı sağlamak için çalışma başlattık. 

 

Şimdi bu yazacaklarımı, derginin maliyetini karşılayacak kadar reklam toplayamadığınız için yazdın diyenler olacaktır. Ben onlara şimdiden kulak asmayacağımı belirterek yazıma devam etmek istiyorum.

 

Aslında amacımızın derginin maliyetini karşılamak değil, Kula ve Kulalı’nın kazanması için çaba gösterdiğimiz olduğunu, derginin ilk sayısı çıktığında herkes gözlemişti. Hatta ve hatta, dergi çalışmasına gittiğimizde reklam vermeyeceğini ifade eden bazı esnafların, derginin ilk sayısı çıkmasının ardından gazete büromuza gelerek dergiyi gördüğünde pişmanlıklarını belirtmesi de ayrı bir konudur.

Fakat hal ne kadar böyle olsa da, derginin ikinci sayısını çıkarmak için kollarımızı sıvadığımızda yine aynı hüsranla baş başa kaldık. Fakat artık Kula esnafına alışmıştık, o yüzden canımız çokta sıkılmamıştı. Taa ki geçen haftaya kadar. Neden diye soracak olursanız.

Geçtiğimiz hafta içerisinde sevdiğim bir esnafımızın dükkanında Kula dışından gelen firmanın çıkarttığı dergyi gördüm. Derginin içeriğine baktığımda tamamı reklamla dolu, neredeyse maliyetinin üç katı fazlalığında reklam ücreti tutan bir dergi. Derginin içeriğini kontrol ettiğimde Kula için yazılan bilgileride kontrol ettim. Kula’ya ait bilgilerin yer aldı sayfa tam bir tasarım faciasıydı. Yazılar okunmayacak vaziyetteydi. Yani anlayacağınız Kula kültürü ve markası için emek sarfedilmeyen bir dergi.

 Şimdi her şeyi bir kenara bırakıp bir soru sormak istiyorum.

Kula esnaflarımız arasında çok sevdiğim, sürekli beraber yiyip içtiğimiz, yediğimiz ayrı gitmeyen abilerim, ablalarım var. Daha önce hiç muhabbet etmesek bile esnaf dostluğu diye tabir ettiğimiz arkadaşlığa güvenerek selamlaştığımız değerli büyüklerim de var. Şimdi bu dergiye ödenen reklam paraları Kula’nın parası, Kula esnafının parası.

Ayrıca kendi gazete, internet sayfamız ve dergimiz için reklam görüşmesine gittiğimiz esnaf dostlarımız ve abilerimiz reklam ihtiyacım yok diyerek nazikçe bizlere kapıyı gösterirken dışarıdan gelen bu firmanın bizden ve bizim gibi Kula’da faaliyet gösteren meslektaşlarımızdan ne fazlalıkları vardı, açıkçası öğrenmek isterim.

Değerli esnaf abilerim, ablalarım Kula’daki işgücü piyasasından sürekli şikayet ederken, neden Kula’nın parasını Kula dışına yatırıyorlar. Bir de şöyle bir kötü durum var, bu dergi, sadece reklam veren işyerlerine dağıtılıyor. Ben reklam vermeyen bir işyerine bu derginin dağıtıldığını ne gördüm ne duydum. Yani kısacası, değerli Kula esnafları abilerim ve ablalarım, işgücü piyasasından şikayet etiğimiz kadar, iş gücü piyasasına zararımız var. Bu böyle devam ettikçe, Kula kazanmanın yanından dahi geçemeyecek.

Hadi diyelimki kendi ticaretimizde ve piyasamızda kazanalım diye reklam ihtiyacımız olmadı halde  dışarıdan gelen bir firmanın çıkarttığı derginin sayfalarını reklamlarımızla donattık… acaba işlerimizde bir artmışmı oldu veya Kula dışına satışlarımız mı arttı?

Ne yazık ki bu konuya değinmek zorunda kaldım. Belki okunduğunda çok önemli bir konu olarak görünmeyecek olsa da, hatta reklam veren esnaflarımız bu yazıya karşı çıkacak olsa da, görünen köy kılavuz istemez misali, kendi sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz…

Tüm Kula esnafımıza hayırlı işler diler, siz değerli okuyucularımızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum.

Kalın sağlıcakla…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar