TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında TÜBİTAK Bilim Fuarları düzenleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında ülke Tübitak Bilim Fuarları düzenleniyor. Bu fuarlardan birisi de Kula 4 Eylül Ahmet bahat Özmen Ortaokulunda düzenlendi. okulun bahçesinde düzenlenen Bilim Fuarının açılışını İlçe Milli Eğitim Müdürü Raşit Çarpan yaptı. Fuar kapsamında 17 öğretmenin danışmanlığında öğrencilerin hazırladığı biri birinden güzel 39 proje sergilendi. Fuardaki projeleri gezen ziyaretçiler, fuar alanını ve projeleri çok beğenerek öğrencileri tebrik etti.
4Eylül Ahmet Sabahat Özmen Ortaokulu müdürü Ümit Avcı yaklaşık 2,5 aylık bir süre zarfında projelerin yapıldığını ifade ederek, "Okulumuzun 5, 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin yapmış olduğu bu projelerin hazırlanma sürecinde öğrencilerimiz yoğun bir grup çalışması yaparak gerçek anlamda birlikte çalışma, işbirliği vb. davranışları edindiler. Fuar alanının ve projelerin hazırlanmasında emeği geçen herkese, özellikle proje hazırlamada istekli olan öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bu fuarların proje hazırlama konusunda ülkemizde var olan yapılamaz algısının kırılmasına da yardımcı olacağı kanaatindeyim" dedi.
OBEZİTE PROJESİ DİKKATÇEKTİ
39 Projenin arasında Sağlık bakanlığının da sürdürdüğü obazite ile mücadele kapsamında öğrencilerin obazite ile yapmış olduğu proje çalışması dikkat çekti.
Projeti hazırlyan Öğrencilerden 6 sınıf öğrencisi Berra Aşkın “ Bu projemizin amacı hızlı yemek yemeyi önlemek, hızlı yemek yemenin obeziteye etkisini göstermek. Teneffüslerimiz çok kısa. Bu yüzden okul kantininden aldığımız yiyecekleri çok hızlı yiyoruz. Hızlı yediğimizde kilolu oluyoruz. Teneffüslerimiz daha uzun olsa yavaş yiyerek zayıf kalabiliriz. Dedi
Ceren Gönülal ise “Biz arkadaşım ile birlikte obeziteye dikkat çekmek için bi proje hazırladık. Teneffüslerimiz çok kısa olduğu için obezite bizi fazlasıyla etkiliyor ve kilo almamıza neden oluyor. Bundan dolayı da mide rahatsızlıkları, yaşımız ilerledikçe de kalp krizlerine neden olabiliyor. Bu projeyi hazırlarken mide rahatsızlıklarına dikkat çekmek istedik. Obezite yüzünden yılda 2.8 milyon insan hayatını kaybediyor. Bu projeyi bu yüzden hazırladık. Dedi
Fuarı gezen öğrencilerden Rıdvan Canseven Arkadaşlarımın hazırladığı projeleri gezip gördüm ve şişman olduğumuzda nasıl kilo aldığımızı öğrendim. Bende bundan sonra artık biraz daha kilo vermeye dikkat edeceğim. Arkadaşlarımın da projesini beğendim. Güzel yapmışlar. Dedi
Kula CHP ilçe başkanı Osman Kasırga İlk öğretim çağındaki çocukların bilim ile deneylerle uğraşmaları hakikaten güzel. Bende eğitimci olarak çocuklarımızın bu tür çalışmalarında gerçekten kıvanç duyuyorum. Bu günün bu şekilde çalışmasını yapan çocuklar belki gelecek yıllarda Türkiye’nin bilim adamı olacaklar. Belki de büyük icatlarla Türkiye geneline damga vuracaklar. Bu çalışmalarından dolayı küçük çocuklarımızı kutluyorum ve başarılarının da devamını diliyorum. Bugünün küçükleri belki gelecekte bilim insanları olacaktır. Hakikaten de sergide çok orijinal güzel şeyler var.
Sergileri gezen ilçe kaymakamı Murat Güven 4 Eylül Ahmet ve Sebahat Özmen Orta Okulu öğrencilerimiz güzel bir proje yapmışlar. Adı “obuz” yani hızlı yemenin zararları. Bu konu da bilindiği üzere sağlık bakanlığımızın da desteklediği, 1 yıl boyunca çeşitli faaliyetlerle halkımıza anlattığı bir projedir. Bilhassa günümüzde çocuklarımızın ve gençlerimizin ne yazık ki çok sık karşılaştığı, yakalandığı obeziteyi bilgilendiriyor. Yemek yemenin zararları, çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olduğu hakkında güzel bilgiler verdi öğrencilerimiz. Ayrıyetten öğrencilerimizin istekleri oldu. Teneffüslerimiz kısa, teneffüste yemek yiyemiyoruz yesek de çok hızlı yiyoruz diye. Bunu da dikkate alacağız. Milli Eğitim Müdürümüze talimat verdik. Sabah ve öğlenden sonra bir tenefüsümüzün 15 ya da 20 dakikaya çıkartılması şeklinde talimatımızı Milli Eğitim ve Okul müdürümüze verdik. Bu güzel ve faydalı çalışmalarından dolayı öğrencilerimizi kutluyorum, teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum.
YORUMLAR