Kula Belediye Başkanlığı, mahkeme kararının süresi içinde uygulanmaması sebebiyle tazminata mahkum edildi. Kula Belediye Başkanlığınca, Girişimci Kemal Sapmaz’ın Belediye Meclis kararının mahkemece iptali neticesi ile imar uygulaması talebinin yaklaşık olarak iki yıl gibi bir süre geçtikten sonra yerine getirildiği değerlendirmesinde bulunan mahkeme, manevi tazminat bedelini 25 bin TL olarak belirledi. İcra, gecikme ve diğer masraflarla birlikte Kula Belediyesinde 44 bin TL civarında kamu zararı oluştu.
Güneş Enerji Santrali (GES) işletmecisi Kemal Sapmaz, başlatmış olduğu hukuk mücadelesi sonucunda Manisa 1. İdare Mahkemesi ve Manisa 2. İdare Mahkemesi'nde kazandığı davalar neticesinde, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un yetkisini kötüye kullanması sonucunda yine Manisa 1. İdare Mahkemesinde yeni bir dava açarak, mahkemece manevi tazminat talebinin 25 bin TL'lik kısmının kabulü ile 19 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte ödenmesi için tazminat cezasına mahkum edildi.Sapmaz’ın mahkeme kararı sonrasında Kula Belediye Başkanlığı'na açmış olduğu icra dosyası sonucunda icra, gecikme cezaları ve diğer masraflarla birlikte 44 bin TL civarında tahsilat yapılarak kamunun zarara uğratıldığı belirtildi.
"Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, yine dilekçe hakkını engellemeye çalıştı"
Basın açıklamasında bulunan girişimci Kemal Sapmaz “Kula Belediye Başkanı Hüseyin TOSUN’un yetkisini kötüye kullanarak dilekçe ve müracaatlarımı fiziken kabul etmemiş, belediye personeline dilekçelerimin alınmaması talimatını vermiştir. Bizzat sunduğum dilekçe ve evraklar alınmadığı gibi PTT kanalıyla ilettiğim gönderilerim de Kula Belediyesi yetkililerince alınmamıştır. Bu kısım bakımından görevi kötüye kullanma suçu yanında TCK 121. Maddesinde tanımlanan dilekçe hakkının engellenmesi suçunun oluşturmaktadır. Dilekçelerim, Kula Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile polis nezaretinde Kula Belediyesine sevk olmuştur. Dilekçelerim alındığı zaman ise süresinde iş ve işlemler yapılmamış, hukuki ve geçerli sebepler olmaksızın karar alınması geciktirilmiştir. Alınan kararlar ise takdir hakkı bulunmamasına rağmen aleyhime durum oluşturulmuştur. Dilekçemde Güneş Enerji Santrali (GES) için proje evrakları olup, mücadele etmeseydim milyon dolarlık projem iptal edilecekti. Tüm bu iş ve işlemler kasten yapılmış, Hüseyin Tosun ve onun eylemlerine katılan kamu görevlileri, bilerek ve isteyerek görevlerini kötüye kullanmışlardır.” ifadelerine yer verdi.
"Başkan Tosun, mahkeme kararını uygulamadı"
Sapmaz açıklamasında, Manisa 1. İdare Mahkemesinin kararı ile "ifraz işleminin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 80. maddesine göre ifraz harcına tabi olduğu, harç ve katılma payı konusu yapılamayan işlere ilişkin ücret alma yetkisi bulunan davalı idarenin 2464 sayılı Kanunda harç konusu yapılan tevhit, ifraz 3194 sayılı Kanunun 18. maddesi uyarınca yapılan uygulama ve yola terk işlemleri için birim bedel üzerinden ücret tarifesi belirlenmesine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı" gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir. İptal kararı Kula Belediye Başkanlığı'na tebliğ edildikten sonra 1 ay içinde kararı uygulaması gerekirken bundan imtina edildiği, mahkeme kararına 10 ay süreyle uyulmadığı, imar uygulamalarının toplamda 2 yıla yakın süre boyunca geciktirildiği, bu şekilde zarara uğratıldığından dolayı, Başkan Tosun ve ilgili personeller hakkında görevlerini kötüye kullandıklarından sebeple haklarında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
"36 farklı kurumdan olumlu kurum görüşü aldım, Kula Belediyesi'ne evrak dahi teslim edemedim."
Sapmaz açıklamasının devamında, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un engellemeleri sonucunda imar ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçtiğini, kendisinin 36 farklı kurumdan olumlu kurum görüşü aldığını, bakanlığın Kula Belediyesi'nden de kurum görüşü istediğini, fakat Kula Belediye Başkanlığı'nın Bakanlığın görüş yazısına dahi cevap vermediğini, bunun üzerine projenin bakanlıkça resen onandığını belirtti. Ekstradan zaman kaybının 4 ay daha uzadığını kaydeden Sapmaz, ayrıca Bakanlıkça onanan imar dosyasını işi hızlandırmak için imza karşılığı elden aldığını, bir nüshasını Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne, bir nüshasını Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim ettiğini, fakat Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un bakanlık onaylı dosyayı teslim almadığını, bunun üzerine PTT kargo ile gönderdiği evrakları da almadığını, son çare olarak Kula Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla polis nezaretinde Kula Belediyesi'ne evrakları imza karşılığı teslim edebildiğini bildirdi.
"İmar dosyası ile ilgili sorunuma dönemin Manisa Valisi çözüm buldu."
İmar dosyasıyla ilgili yaşadığı sorunu aktarmak için döneminde Manisa Valisi'ni makamında ziyaret ettiğini ve sorunu Vali aracılığıyla çözdüğünü kaydeden Sapmaz; “İmar dosyasını Kula Belediyesine Savcılık aracılığı ile teslim edildikten sonra bile engellemelerle karşılaştım. Mahkeme kararlarına rağmen, Bakanlık onamalarına rağmen Kula Belediye Başkanı imarda belirtilen yola terk uygulamamı yine yapmadı ve sürüncemede bıraktı. Hukuki, siyasi ve bürokratik tüm yollara başvurmaya devam ettim. Tekrar savcılığa şikayetler, Bölge İdare Mahkemesine davalar, Kula Kaymakamlığı'na bilgilendirmeler, Kamu Denetçiliği Kurumu, MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’a bilgilendirme, en sonunda derdime Manisa Valisi çare oldu. Sayın Valimize Kula Belediye Başkanının hukuk dışı engellemelerini harfiyen anlattım. Kula Belediye Başkanı'na telefon etti. Cahillikten veya hainlikten her ne niyetle inatlaştı ise inadı kırıldı ve imar uygulamam yapıldı.“ dedi.
"Başkan Tosun, yatırımları ve yatırımcıları neden engelliyor?"
Yapmış olduğu yatırımları Başkan Tosun’nun engellemeye çalıştığını, buna rağmen 2,5 Milyon dolarlık Güneş Enerji Santrali (GES) yaptığını dile getiren Sapmaz, başka yatırımlara da başladığını ifade etti. Güneş Enerji Santrali yatırımının geciken süreçlerini hızlandırmak için Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun bizzat ilgilendiğini ve verdiği talimatlarla danışmanlarının çok yardımcı olduğunu kaydeden Sapmaz, Bakan Kasapoğlu ve ekibine teşekkür etti. Kula dışından yatırımcıların da kendisiyle irtibatlı olduğunu açıklayan Sapmaz, projesi hazır ve hibe desteği olan milyon dolarlık başka yatırımları Başkan Tosun’un engellemesi sonucunda yapamadığını ve iptal edildiğini vurguladı.
“Yatırım yapabilmek için biz bağış adı altında belediyeye haraç ödemek zorunda mıyız?”
Güneş Enerji Santrali için Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un 25 bin TL para istediğini, 1 megawatt başına KDV hariç 25 bin TL olmak üzere, KDV hariç 50 bin TL + KDV ücret yatırıldığında işlemlerin devam edeceğini bildirdiğini, bu duruma kendisinin itiraz ettiğini ve iş resmiyete döndüğünde Belediye Meclisi aracılığı ile Kula Belediye Meclisi'nin 09.02.2018 tarih ve 2018/41 yılı işlemiyle bu ücretlerin istendiğini belirten Sapmaz, Manisa 1. İdare mahkemesinde dava açarak bu meclis kararını bozdurduğunu bildirdi. Kurmuş olduğu ikinci Güneş Enerji Santralini (GES) sattığını dile getiren Sapmaz, satış sonrası Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un ruhsat için 60 bin TL para istediğini, parayı bağışmış gibi göstererek makbuz verip işlemlerin devam ettiğini, daha önce karşılaşılan oyalama ve engellemelerle tekrar uğraşmamak, daha fazla zarar etmemek için ödeme yaptığını söyledi. Başka işletmecilerin ruhsat işlemlerinden de fahiş fiyatlar istenilerek tahsilatlar yapıldığını, işletmecilerin ruhsat alabilmek için bu bedelleri ödemek zorunda kaldıklarını da yatırımcılardan ve sosyal medya açıklamalarından bildiğini söyleyen Sapmaz; “Yatırım yapabilmek için biz bağış adı altında belediyeye haraç ödemek zorunda mıyız? Kuracağım işletme için 'arazimde hiç beton yapı kullanmayacağımdan dolayı yapı ruhsatına gerek yoktur' yazısı için başvuruda bulunduğumda resmi yazı ile veremeyeceklerini bildirdiklerini, fakat yapıp sattığım yeni bir enerji santralinin yeni işletmecilerinin başvurusunda ise 'hiç beton kullanmayacağından yapı ruhsatına gerek yoktur' yazısı verilmiştir. Aynı işlem için yapılan iki başvuruda iki farklı sonuç. Bu durum kasıt değil midir?” ifadelerine yer verdi.
Başkan Tosun’un engellemelerine rağmen, vergi rekortmeni listesinde ilk 10’da
Başkan Tosun’un tüm engellemelerine rağmen kızı ve kendi adına yaptığı yatırımlar sonucunda, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre Kula ilçesi vergi rekortmenleri arasında ilk 10’da olduğunu ve geçtiğimiz ay içerisinde yapılan ödül töreninde tarafına ödül verildiğini dile getiren Kemal Sapmaz, yüksek katma değer kazandıran yatırımlarına devam etmek istediğini dile getirerek; “Yatırım yapmak isteyenlerin önüne kamu gücünü kullanarak engel olmaktan vazgeçin, yatırımcıları ve girişimcileri destekleyin, daha fazla katma değer üretelim, devletimiz kazansın, milletimiz kazansın” dedi.
Başkan Tosun hakkında, Kula Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu
Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un usulsüz ve uygunsuz durumları karşısında defalarca mahkeme açmak zorunda kaldığını, hem kamunun hem de kendisinin gereksiz ve lüzumsuz yere meşgul edilerek zaman kaybettiğini söyleyen Sapmaz, hukuk mücadelesinde yılmadan sonuna kadar gittiğini ve neticesinde tazminat kazandığını beyan etti. Dilekçe Hakkının Engellenmesi TCK 12, Görevi Kötüye Kullanma TCK 257/1 ve Ayrımcılık ve Nefret Suçu TCK 122 maddeleriyle ilgili suçlardan dolayı da Kula Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Kemal Sapmaz, kamunun zarara uğratılması sebebiyle ceza mahkemesinde kamu davası açılmasını talep ettiğini söyledi. Hüseyin Tosun hakkında usulsüzlükler ve uygunsuz durumlarından dolayı başka soruşturmaların da olduğunu gazetelerden okuduğunu ve kahvehane muhabbetlerinden duyduğunu dile getiren Sapmaz, son olarak mesleği eğitimli olanların belediye başkanı seçilmesi, belediye meclisinde karar alanların ilgili karar ile alakalı mesleki bilgiye sahip olmalarının hem yatırımcıların önünü açacağını, hem de bu tür davalar mahkemeleri meşgul etmeyeceğini dile getirerek;" Seçilmişlerin liyakatli olması, vatan kalkınması ile paraleldir." şeklinde konuştu.
YORUMLAR