KMYO’DA Sağlık Araştırması
YÜZYÜZE GÖRÜŞME YÖNTEMİYLE YAPILAN SONUÇLAR ÇARPICI BİR GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI: ÖĞRENCİLER ARASINDA HASTALIK ORANI OLDUKÇA YÜKSEK
55 ÖĞRENCİYLE GÖRÜŞÜLDÜ, 21 ÖĞRENCİNİN HASTALIĞI VAR, 11’İ SÜREKLİ İLAÇ KULLANIYOR BU RAKAMLAR ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
HASTANENİN DAHA DONANIMLI HALE GETİRİLMESİ GEREKİYOR
Kula Meslek Yüksek Okulu öğrencileri arasında sağlık sorunlarıyla sık karşılaşılması üzerine, bir grup öğrenciyle yüzyüze görüşme yöntemiyle bir araştırma gerçekleştirildi.
İletişim Modelleri dersi kapsamında, Yrd. Doç. Dr. Nilgün H. Kök koordinatörlüğünde yapılan çalışmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Görüşülen 55 öğrenciden 21’i özellikle astım, bronşit, migren, depresyon, kalp rahatsızlığı başta olmak üzere farklı hastası olduğunu ifade ederken, bunlardan 11’i sürekli ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Yıllarca Salihli’de görev yaptığını ancak, bu kadar fazla sayıda hasta öğrenciyle karşılaşmadığını, geçen yıl göreve başladığı Kula’da hasta öğrenci sayısının çokluğu karşısında şaşırdığını ve konuya dikkat çekilmesi için bir çalışma gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kök, “Ders esnasında fenalaşan ve acile kaldırmak zorunda kaldığımız öğrencilerimiz oldu. Birkaç kez, öğrencilerle birlikte hastaneye gittiğimde, hastane personeli öğrenciler arasında hastaneye kaldırılan çok sayıda öğrenci olduğunu belirtti. Çalışmayı bu sebeple gerçekleştirdik ve görüştüğümüz öğrencilerden yüzde 39 gibi neredeyse yarıya yakınının bir rahatsızlığı olduğunu öğrendik. 11 öğrencimiz ise sürekli ilaç kullanmak zorunda. Rakamlar, Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, yine öğrencilerimizin belirttiklerine göre, Kula’daki kamuya ait tek hastanede teknik donanım yeterince iyi değil. Öğrencilerimiz ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında Salihli’ye sevk ediliyor, bu da hem derslerini olumsuz açıdan etkiliyor hem tedavilerini yeterince gerçekleştiremiyorlar. Öğrencilerimizin gelir seviyesinin de düşük olması dikkate alındığında, konuyla ilgili olarak başta hastane olmak üzere yerel birimlerin, gerekse rektörlük yöneticilerinin bilgilendirilmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Araştırmaya katılan öğrencilere Kula Hastanesiyle ilgili görüşleri de soruldu, 55 kişiden 38’i görüş bildirirken diğerleri hastaneyle ilgili bir izlenimleri olmadığını belirtti. Görüş bildiren öğrencilerin çoğu, hastanenin teknik donanımının daha yeterli hale getirilmesini, ortamın daha hijyenik olması gerektiğini ve doktor-hasta ilişkilerinin sağlıklaştırılması için çalışma başlatılmasını istediklerini belirtti.
YORUMLAR