İşçileri sendikadan istifaya zorlayan ve 4 işçiyi işten...
Reklam
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İşçileri sendikadan istifaya zorlayan ve 4 işçiyi işten çıkaran Belediye Başkanı hakkında suç duyurusu

Belediye-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Gökay Sezgin: "Hukuk yarın size de lazım olabilir."

26 Aralık 2022 - 08:57 - Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 12:09
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Manisa'nın Kula ilçesinde Belediye Başkanı Hüseyin Tosun tarafından Belediye-İş sendika üyelerine uygulanan işten çıkarma tehdidi ve baskıların ardından hukuki süreç başlatan Belediye-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Gökay Sezgin ve beraberindeki sendika yetkilileri, konu hakkında basın açıklaması yaptı. Başkan Tosun'un tüm işçileri işten atma tehdidi ile sendikadan istifaya zorladığının ve sendikadan istifa etmeyen 4 işçiyi işten çıkardığının yazıldığı açıklamada, Başkan Tosun'un yine Yüksek Hakem Kurulu kararını da ezip geçip işçinin anayasal hakkı olan sendika seçme hakkını gasp ettiğine yer verildi. 

  Kula Belediyesi ve belediyeye bağlı Kula Beşibiryerde A.Ş.'de örgütlenerek yeterli yasal çoğunluğa ulaşan Türk-İş'e bağlı Belediye-İş sendikası, 1 Nisan 2021 tarihinde ilgili bakanlıklardan aldığı yetkiyle toplu sözleşme süreci başlattı. Ancak Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, onlarca üye yapıp çalışmalarını hızla sürdüren sendikaya karşı bir karar alarak işçinin anayasal hakkı olan sendika seçme hakkını gasp edip tüm işçileri baskı ve işten atma tehdidi ile Belediye-İş sendikasından istifa ettirmeye zorladı. Bunun ardından hukuki süreç başlatan Belediye-İş sendikası, Yüksek Hakem Kurulu’na başvurarak haklarını talep eden işçilerin anayasal hakkı olarak sendika seçmesinin özgür olduğu konusunda Yüksek Hakem Kurulu tarafından onay aldı.

  Ancak Başkan Tosun, Yüksek Hakem Kurulu’nun bu kararını da görmezden gelip, sendikaya üye olduktan sonra istifa etmeyen ve hakkını savunan 4 işçiyi işten çıkardı. Bunun ardından yine harekete geçen Belediye-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Gökay Sezgin ve beraberindeki sendika yetkilileri, Kula Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun'a tepki gösterdi. 'Adalet ve hukuk istiyoruz' sözleriyle açıklamalarına başlayan sendika yetkilileri, işten atma tehdidi, yıldırma ve zulüm gibi davranışlarla işçinin anayasal hakkını gasp eden Başkan Tosun hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılmasını talep etti.

  Anayasal haklarını kullanarak Başkan Tosun'un bu davranışları karşısında işçilerin ve sendika yetkililerinin savcılığa suç duyurusunda bulunduğunun ifade edildiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; " Manisa Kula Belediyesi Kula Beşibiryerde A.Ş.’de örgütlenerek yeterli yasal çoğunluğa ulaşan sendikamız Belediye-İş, Bakanlık’tan aldığı yetkiyle 1Nisan 2021’de toplu sözleşme süreci başlattı. Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da, Anayasa ve yasa tanımaz bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki belgesini tanımayarak “tüm işçileri baskı ve işten atma tehdidi” ile sendikamız Belediye-İş’ten istifa ettirip, zorla bireysel iş sözleşmesi imzalattı. Kula Beşibiryerde A.Ş emekçileri bu baskılar karşısında, Anayasal haklarını kullanarak, Başkan Hüseyin Tosun hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Kula Belediyesi emekçilerine yapılan Anayasa, yasa tanımaz uygulamalar, işten atma tehdidi, baskı karşında, yetkili ve etkililer “görmedim, duymadım, bilmiyorum“ diyebilmektedir. Sendikamız Belediye-İş, toplu sözleşme için yasal süreci devam ettirip, verdiği kararlar kesin ve Anayasal bir kurum olan Yüksek Hakem Kurulu’na başvurarak toplu sözleşmenin bağıtlanmasını istemiştir. Son olarak Başkan Tosun hukuk tanımaz bir şekilde Yüksek Hakem Kurulu Kararını da uygulamamaktadır."

  "Anayasaya ve yasalara uymak en öncelikli göreviniz."

Türk Ceza Kanunu’nun Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı 118. Maddesi'nde açıkça belirtildiği üzere sendikaya üye olmaya ya da olmamaya karşı cebir veya tehdit kullanan kişinin, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceğini dile getiren sendika yetkilileri; " Başkan Tosunyaptığı bu hukuksuzluklarla, Anayasa’nın sendika ve toplu sözleşme hakkını ayaklar altına almış, emekçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme yapma hakkını açıkça gasp etmiştir.

Emekçilere bu zulmü yapanlar, görmeyenler, duymayanlar sessiz kalanlar, akşam en yakınlarının yüzlerine nasıl bakabilmektedir? Kula belediye emekçilerinin anayasal sendika ve toplu sözleşme hakkını gasp edenler, makam mevki sahibi olsa da insan olamaz.  Hiç kimse sizden hakkından fazlasını istemiyor. Bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece, işçilerin Anayasal sendika haklarına, isteseniz de istemeseniz de uyacaksınız. Eğer uymazsanız, er ya da geç, bunun hesabını yargı karşısında vereceksiniz. Belki bugün arkanızdakilere, partinize güvenerek adaleti ayaklar altına almış olabilirsiniz. Ama buna çok güvenmeyin. Unutmayın, bundan 5-6 yıl önce, kendilerini bu ülkenin sahipleri zannına kapılıp, kasım kasım gezinenler bugün ya hapiste ya da yurtdışında kaçacak delik arıyorlar. Kula halkı sizi işçinin emekçinin ekmeğiyle oynayın diye seçmedi. Bu makamlar size babanızdan miras kalmadı. Sizler bu makamların geçici idarecilerisiniz. Her Türk vatandaşı gibi Anayasaya ve yasalara uymak en öncelikli göreviniz. Herkes haddini de, yerini de bilmelidir.  Tekrar ediyoruz. Bize bir şey olmaz, arkamız sağlam diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Türk Ceza Kanunu’nun “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı 118. Maddesi açıktır. “Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." ifadelerine yer verildi.

  "Hukuk yarın size de lazım olabilir."

  Son olarak 'hukuk yarın size de lazım olabilir' sözleriyle Başkan Tosun'un bu davranışlarına karşı bir yaptırım uygulanmasını talep eden sendika yetkilileri; " Hukuk yarın size de lazım olabilir. Emekçilerin hakkıyla hukukuyla, onların Anayasal sendika seçme haklarıyla oynamayın. Belediye-İş dün olduğu gibi bugün de üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak, ekmeklerini büyütmek, onların boynunu eğdirmemek için, onlarla birlikte, tüm gücüyle çalışmakta kararlıdır. "ifadelerine yer verdi.

2022/12/2022-12-26-08-59-21.jpg
2022/12/2022-12-26-08-59-24.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şevket Hoca yeni bir klip çıkardı
Şevket Hoca yeni bir klip çıkardı
Meslek hayatının son sergisini açan Züleyha öğretmene duygu dolu sürpriz
Meslek hayatının son sergisini açan Züleyha öğretmene duygu...