Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Erzurum Buluşması, Aziziye Belediyesi ev sahipliğinde Erzurum Polat Renaissance Otel'de başladı.
Toplantıya Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği üyesi belediyelerin başkanları, meclis üyeleri, bürokratlar, il özel idaresi genel sekreterleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise birlik olarak dönemin son toplantısı için bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi; “1996 yılında jeotermal için bir vizyon oluşturmak için belediyelerimiz bir araya gelerek bu birliği kurmuşlar. 2009 yılında birlik başkanı seçilerek bu göreve geldim. Yaklaşık dört buçuk yıldır birlikte, jeotermal enerji için çaba harcıyoruz. Amacımız bu enerjiyi ilimizde, ilçemizde, beldemizde en verimli şekilde kullanabilmek oldu her zaman. 39 üye ile çıktığımız bu yolculukta bugün üye sayımız 96. Siyaset üstü bir kurum olarak, her partiden başkanlarımız ile birlikte hareket edebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz bir aileyiz. Birliğimiz bugün bu noktaya gelebildiyse bunda bütün başkanlarımızın payı büyük. Daha güzel işlerde buluşmak üzere, Erzurum Buluşmasının hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Belediye Başkanlarının konuşmaların ardından Kürsüye gelen Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın “Türkiye'nin İlk Jeoparkı dünyanın 99. Jeoparkı olan Kula Volkanik Jeopark'ı hakkında birlik üyelerini bilgilendirme yaptı.
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın yaptığı tanıtımda Kula Jeopark ağı adaylık süreci ve İtalya’da gecen heyecan dolu bekleyişi anlattı. Aşkın, yaptığı sunumda, Kula ve çevresinde yer alan doğal güzelliklerin ve volkanik oluşumların hakkında bilgi verdi.Sözlerine şu şekilde devam etti. " Türkiye'de jeopark kavramı içine giren birçok saha korunamamakta ve sahalar amaçları dışında kullanıma maruz kalmaktadır. Jeopark olarak adlandırabileceğimiz bir çok saha jeorturizmden faydalanamamaktadır. Jeoturizm ve jeoparklar bölge halkına çok önemli sosyo-ekonomik açıdan büyük katkılar sağlamaktadır. 2013 yılı itibari ile Avrupa'da 48 tane dünya genelinde 96 tane jeopark bulunmaktadır" dedi. AŞkın sözlerine şu şekilde devam etti. " Renklerin neşeli kenti Kulayı anlatmak için kelimeler yetmez. Ünlü tarihçi Strabon’un adlandırması ile Katakekaumene yani Yanık Ülke adıyla ilham alarak çıktığımız bu yol, en sonunda Dünyada adından söz ettiren bir yer haline gelme konusunda ilk adımını atmıştır. Yüzlerce yıldır sevgi ve hoşgörünün sembolü haline gelmiş Kula, kültürünü koruyabilen ender kentlerdendir. Jeotermal kaynakları, Ege bölgesinin en ciddi mutfak kültürlerini içinde barındırması ve en önemlisi Yunusun diyarı olması Kula’yı çok özel bir İlçe yapmaktadır. Diğer yandan Türkiye’de en son faaliyet gösteren yanardağlar Kula’da yer almaktadır. Çok zorlu bir süreçten geçen adaylık sürecimiz, başarıyla sonuçlanarak UNESCO listesinde yer almayı başardık. Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
YORUMLAR