Kula'da Mesleki Eğitim yaygınlaştırılacak

MESLEKİ EĞİTİM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN BİLGİLER

  Kula'daki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahme Ali Okumuş başkanlığında Mesleki Eğitim'in(MEMP) yaygınlaştırılması ve okullaşma oranında payının arttırılabilmesi için izlenecek yol haritaları ve hedefleri hakkında bilgilendirme ve istişare toplantısı yaptı.

 

  Kula'da mesleği eğitim yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar sürerken, işte meslek garantisi, erken yaşta sigorta güvencesi, düzenli maaş, kalfalık belgesi, ustalık belgesi ve lise diplomasını içerisinde barındıran Mesleki Eğitim ile ilgili geliştirme toplantılarını da sürdürüyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahme Ali Okumuş başkanlığında toplanan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürleri, Mesleki Eğitim'in(MEMP) yaygınlaştırılması ve okullaşma oranında payının arttırılabilmesi için izlenecek yol haritaları ve hedefleri hakkında bilgilendirme ve istişare görüşmelerini yaptı. Yapılan toplantıda kaliteli aranan eleman yetiştirilip işgücü piyasasına kazandırmak hedeflenirken, ilçede mesleki eğitim yaygınlaştırılması ve daha çok vatandaşa ulaşılması yönünde görüş alışverişi yapıldı.

 

  Sizler için Mesleki Eğitim hakkında bilinmesi gereken bilgileri toplardık:

MESLEKİ EĞİTİM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN BİLGİLER..

İŞTE MESLEK, İŞ GARANTİSİ, ERKEN YAŞTA SİGORTA GÜVENCESİ, DÜZENLİ MAAŞ,KALFALIK BELGESİ, USTALIK BELGESİ, LİSE DİPLOMASI..

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: 

En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir).

Kayıt için yaş sınırı yoktur.

Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.

Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.

Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.

Mesleki eğitim merkezleri, tüm illerde bulunuyor.

En az ortaokul mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir.

181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir.

Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır.

9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30’unu ( 1275 tl) , 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.

Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30’u ( 1275 tl) kadar maaş verilir.

Kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Bu süreçte asgari ücretin en az %50’si ( 2125 tl) kadar maaş verilir.

Ustalık sınavını geçenler, ustalık belgesi ve diploma alarak kendi iş yerlerini açabilirler.

Ustalar, alacakları iş pedagojisi eğitimi ile ‘Usta Öğretici’ belgesine sahip olurlar.