Jeopark Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Jarum) Kuruldu

Jeopark Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Jarum) Kuruldu

Unesco ve Avrupa Jeoparklar Ağı tarafından Dünyanın 99. jeopark alanı olarak tescillenen Kula Volkanşk Jeopark Alanı'nın daha kapsamlı araştırılması ve incelenmesi adına Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde Türkiye'nin jeolojik ve doğal miras alanlarının tespiti, dokümantasyonu ve takibine yönelik bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak ve yaptırmak, bunları teşvik ve koordine etmek amacıyla Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın Türkiye'nin İlk Jeopark alanı olarak tarihe geçen Kula Volkanik Jeopark'nın  Türkiye genelin de  jeolojik mirasın korunmasına yönelik olarak ciddi bir sinerji yarattığını belirterek Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde kurulan Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi ile  de yapılan çalışmaların bilimsel araştırma ve uygulamalarla desteklenerek dünya mirasına sunulacağını ifade etti.  Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde kurulan Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin faaliyet alanın Kula Volkanik Jeoparkı'nın olmasının kendileri daha da mutlu ettiğini ifade eden Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın merkezin Yörenin Jeolojik ve doğal mirasın tanıtılması, eğitim ve jeoturizm maksatlı kullanmak üzere Doğa Tarihi Müzesi kurulacağını sözlerine ekledi.

 

JEOPARK ARAŞTIRMA MERKEZİNİ'NİN FAALİYET ALANLARI

Kula Volkanik Jeoparkı (Katakekaumene) ile işbirliği içerisinde yörede yer alan jeositlerin ve jeolojik miras öğelerinin belirlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek ve araştırmalar yapmak.

-Kula Volkanik Jeoparkı (Katakekaumene) işbirliği ile Manisa ili ve yakın çevresinde var olan doğal ve jeolojik mirasın korunmasına yönelik gerekli önlemleri almak.

-Başta Kula Volkanik Jeoparkı olmak üzere Manisa ili ve yakın çevresinin sahip olduğu doğal ve jeolojik mirasın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak.

-Manisa ili ve yakın çevresinde önem arz eden doğal miras öğelerinin görsel dokümantasyonunu yapmak ve yayınlamak.

-Jeolojik mirasla ilintili yerel motifler ve kültürel öğeleri araştırmak ve bu değerleri topluma kazandırmak.

-Kula Volkanik Jeoparkı (Katakekaumene) işbirliği ile doğal ve jeolojik mirası temel alan, toplumu doğayla bütünleştirici sportif ve eğitici faaliyetleri teşvik etmek, organize etmek.

-Başta Kula Volkanik Jeoparkı olmak üzere yörenin uluslararası bir jeoturizm merkezi haline gelmesi için çalışmalar yapmak ve yaptırmak.

-Yörenin Jeolojik ve doğal mirasın tanıtılması, eğitim ve jeoturizm maksatlı kullanmak üzere Doğa Tarihi Müzesi kurmak ve işletmek.

-Üniversitemiz bünyesinde bulunan ilgili bölümlerde lisans ve lisansüstü düzeyde Kula ve yakın çevresi ile ilgili yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek.

-Bölgede araştırma ve incelemede bulunacak yerli ve yabancı araştırmacılara merkezin imkânları çerçevesinde teknik, bilimsel ve lojistik destek sağlamak.Türkiye'de kurulacak yeni jeoparkların sertifikasyonu ve denetlemesi.

-Türkiye'nin jeopark potansiyelini ortaya koymak ve ileriye yönelik yeni sahaların stratejik planlarını yapmak üzere ulusal jeosit envanterinin çıkarılması ve veri tabanına aktarılması.

-Jeoparklarla ilgili ulusal ölçekte bilgilendirici, farkındalığı artırıcı yayınlar yapmak.

-Jeopark alanında çalışan bilim adamlarının entegrasyonunu sağlamak için akademik faaliyetler organize etmek.

-Jeoparklarda kullanılmak üzere jeo-eğitim materyal ve yöntemlerin geliştirilmesi, pilot sahalara uygulanması ve yaygınlaştırılması.

-Jeolojik ve doğal mirasın sürdürülebilir kullanımına dayalı yeni bir turizm tipi ve yerel kalkınma aracı olan jeoturizm konusunda araştırma ve pilot uygulamalar yapmak.

-Merkez bünyesinde jeopark alanında yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmek suretiyle gerekli uzman personel ve akademisyenlerin yetiştirilmesi.

-Jeoparklarda müze ve saha rehberi olarak istihdam edilecek kişilere uzmanlık kazandırmaya yönelik sertifikalı eğitim ve öğretim programları düzenlemek.

-Ulusal Jeolojik ve doğal mirasın korunmasına yönelik gerekli yasal düzenlemelerin hazırlanmasına, uygulanmasına destek sağlamak.

-Tespit edilen ulusal sahalardan jeopark olma potansiyeli taşıyan öncelikli pilot alanların projelendirilmesi hususunda gerekli koordinasyonun sağlanması.

-Ulusal jeopark çalışmalarına yönelik gerekli resmi, özel kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak.

-Jeoparklarla ilgili yurt içi ve yurt dışında kitap, tez, makale ve benzeri şekilde yapılan çalışmaları toplayarak ulusal jeopark arşiv-kütüphane altyapısı oluşturmak.

-Ulusal jeolojik ve doğal miras envanterinde yer alan sahaların düzenli olarak takibi ve raporlanması.

-Jeoparklar konusunda ulusal ölçekte yapılan araştırmaları uluslararası platformlarda tanıtmak, bu amaca yönelik basılı ve elektronik yayın yapmak, uluslararası sempozyumlar düzenlemek.

-Jeoparklarla ilgili yurt dışı toplantılarına katılarak buralarda ülkenin çıkarlarını savunmak, yabancı jeoparkları ziyaret etmek suretiyle buradaki gelişmeleri Türkiye adına takip etmek, yenilik transferini sağlamak.

-Yurt dışındaki benzeri amaçlarla kurulmuş jeoparklar, müzeler, merkezler, üniversiteler ve enstitülerle koordinasyonu sağlamak, işbirliği yapmak, bilimsel toplantılar, kongre ve seminerler düzenlemek, ortak projeler geliştirmek ve yürütmek