NİÇİN OKUL SÜTÜ PROJESİ?
Reklam
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

NİÇİN OKUL SÜTÜ PROJESİ?

27 Mart 2012 - 06:44
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Sayın başbakanımız tarafından başlatılan okul sütü projesinin hem toplumsal sağlık açısından hem de ekonomik açıdan büyük yararları olacaktır. Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7’den 70’e herkesin vücudu için lüzumlu olan pek çok besini içinde bulunduran, vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Özellikle çocukların yeterli beslenmeleri, fizik gelişimleri ve zihin gelişimleri için mutlak gerekli ve ulaşımı kolay bir gıdadır.

Bu proje  anasınıfı ve 5. Sınıfa kadar olan tüm ilköğretim öğrencilerini içine almaktadır. Yaklaşık 7.063.768  öğrenciye haftada 5 gün süreyle günlük 200 ml süt dağıtımı planlanmaktadır. Yurdumuzda değişik okullarda uygulanan pilot uygulamanın ardından proje hayata geçirilmiştir. Sağlıklı beslenmenin yanında süt arzı fazlalığını dengelemek ve süt üreticisine destek olmak amacıyla yola çıkılan bu çalışma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülecektir. Valiler, kaymakamlar ve milli eğitim müdürleri bu çalışmalarda koordinasyondan sorumlu olacaklardır.

Okul çağındaki çocuklarda bilgi alma ve etkilenme daha çok olmaktadır. Bu yaşlarda elde edilen beslenme alışkanlıkları sağlıklı toplumun temelini oluşturacaktır. Süt çocukların diş ve kemik gelişimini sağlar. Yetişkinlerde mide rahatsızlıkları ve ülser, reflü v.b hastalıklarda en iyi diyet içeceği olarak bilinmektedir. Cildin genç ve nemli kalmasını sağlar.

2010 yılında litre başına 4 kuruş olan süt destek primi 2011 yılında 6 kuruş olarak ödenmiştir. Manisa ilimizde yaklaşık 9 bin üretici prim desteklemesinden yararlanmaktadır. 2011 yılında bir önceki yıla göre süt üretimi % 4.9 oranında artış göstermiştir.

Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı süt tüketimi 100 litre, ABD 104 litre, İsrail’de 110 litre, Finlandiya’da 139 litre, İspanya’da 108 litre, Yunanistan’da 65 litre, Almanya’da 50 litre civarında iken Türkiye’de bu oran 24 litre gibi çok düşük oranlardadır. Yani Avrupa ülkelerinin 1/4 ü kadar süt tüketiyoruz. Ürettiğimiz 13 milyon ton sütün ancak 7-8 milyon tonunu tüketebiliyoruz. Aylık ortalama 634.000 ton inek sütü üretimi gerçekleşmektedir. Bunun 105.000 tonu içme sütü, 45.000 tonu peynir üretimi, 83.000 tonu yoğurt yapımı, 33.000 tonu ayran yapımında kullanılmaktadır.

Süt sadece çocuklar için değil ileri yaş başta olmak üzere her yaşın içmesi gereken bir besindir. Özellikle menapoz yaşındaki kadınların osteoporoz dediğimiz kemik erimesi hastalığından korunması için mutlaka düzenli süt içmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda öğrencilerin % 80 i süt içmeyi sevmektedir. Ancak toplum olarak sütün özellikleri ve besin değeri hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz.

Süt tüketimini artırmak için bazı önerilerde bulunacağım:

1.Okul Sütü Projesi’ne tüm toplum kesimlerinin destek vermelerini ve ailelerin çocuklarına süt içmeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini arzu ediyoruz.

2.Belediye ve hayır kurumlarının dağıttıkları gıda yardımı paketlerinde süt ve kuru üzüme mutlaka yer vermelerini tavsiye ediyorum.

3.Özellikle kadınlarımızın süt günleri düzenlemeleri ve bu günlerde süt ve süt ürünlerinden oluşan bir menü hazırlamalarını istirham ediyorum.

4.Hasta ziyaretlerine giden kardeşlerimizin yanlarında hediye olarak süt götürmelerinin yararlı olacağını düşünüyorum.

5. Özellikle erkeklere ileri yaşlarda kemik erimesine karşı sağlıklı eşlere sahip olmak için akşamları eşlerine bir bardak ılık süt ikram etmelerini tavsiye ediyorum.

Sağlıklı toplumun oluşumu için gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesini sağlamalıyız.

Sağlıklı ve mutlu bir hayat dilerim.

                                                                      Dr.Muzaffer YURTTAŞ

                                                                       AK Parti Manisa Milletvekili

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kula CHP’den alternatif tören ve Başkan Dönmez’e ziyaret
Kula CHP’den alternatif tören ve Başkan Dönmez’e ziyaret
23 Nisan ve TBMM'nin 104. açılış yılı törenle kutlandı
23 Nisan ve TBMM'nin 104. açılış yılı törenle kutlandı