KULA'DA ÇOCUK OLMAK


Çocuk olmak; dünyanın en güzel duygusudur.İnsanın ömründeki en unutulmaz yıllardır,en saf,en pembe hayalleri barındırır o minicik dünyanız..
Zorluklarla karşılaştıklarında kaybolan umutlardan bir kucak dolusu mevcuttur çocuklarda.Bazen akşamları ailecek yenilen yemeklerin tadıdır çocuk olmak ya da sabahları hep beraber yapılan kahvaltıların yaramazıdır, bir an önce masadan kalkıp kendi dünyasına gitmek isteyen.
Oyuncak bebeğin saçlarının uzamadığını kabul etmek istemeyip kesmektir..Havayı kirletmeden araba kullanmaktır,o arabaları içinde insan var mı diye açıp kırmaktır. Kısacası hiç kimsenin yaşarken kıymetini bilemediği yaş geçtikçe geriye dönüp bakıldığında ne kadar huzurlu, mutlu ve masum olduğunu düşündükçe özlediği yeniden olmak ve yeniden doğmaktır.

Birde sönmüş lavların arasında dünyaya gözlerini açmak vardır ki o çocuk farklıdır,ayrıdır ;gözleri doğuştan kara, bağrı yanıktır.Küllerinden doğmak deyimi burada kullanılmazda söyleyin nerede kullanılır?

KULA çocuğu farklıdır dedim. Çünkü onlar diğerleri gibi parkta bahçede veya evde saklambaç falan oynamaz o koskoca oyuncaklar dünyasında gider tarihle oynar,kapı tokmaklarıyla, merdiven başlıklarıyla,zafer okulunda bir yangından arda kalanlarla,zilli maşayla ve bir sürü oyun alanı park dururken gider terk edilmiş cumbalı evlerde, öksüz kiliselerde hayallerini icra eder...
 Divlitin derinliklerinden mi aldı bilinmez ama o derece sıcaktır cana yakındır,mesela Kula çocuğunun arkadaş edinmesi için sadece ismini öğrenmesi yeterlidir.

- Senin adın ne ?
- Mehmet
- bende ahmet, hadi gel top oynayalım o zaman.

KULA'nın o dar şirin sokaklarında mutlaka bir at arabası ve arabanın arkasına sıralanmış çocukları görürsünüz,arabacıya kendilerini farkettirmemek için müthiş bir mücadele sarf ederler ve her an atlamaya hazırdırlar. Arabacının cocukları farketmesiyle sokaklar şenlenir; arabacının bağırması,nal sesleri ve küçük şeytanların kahkahaları bir senfoni oluşturur... uzun soluklu bu heyacanı kırbaç yemeye göze alarak hergün yaşarlar.
birazda kendi çocukluğumdan bahsedeyim konu açılmışken;
tabi benimkisi biraz daha farklı yer ve zaman gurur verici bir çocuk olarak; doğum tarihimin 23 NİSAN 1994(ulusal egemenlik ve çocuk bayramı) 'na denk gelmesi ve Kulalı bir şairin mısralarında dediği gibi ''Bakacak,Mahmutdede,Çiğdemderesi doğduğum yer olan Kula ilçesi'' olunca ve zaman ile mekan büyüleyerek harmanlanınca bu durumun verdiği haklı gururu yaşamamak elde değil. 

Hem KULA'da hemde Ulu Önderimiz M.KEMAL ATATÜRK'ün dünya çocukları armağan ettiği bir günde dünayaya gelmek herhalde her çocuğa kısmet olmaz bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim.
23 nisan sabahları televizyonu açtığımda rengarenk donatılmış sokakları, bayram yerlerini gördüğümde benim doğumgünümü kutladuklarını sanırdım.Şimdi aklıma gelince gülüyorum tabiki öyle değilmiş.Ama yinede bana ve tüm çocuklara hediye edilen bayram kutlanıyor o yüzden benim bayramım senin bayramın kim nasıl algılamak isterse öyle üzerine alsın...

KULA'da çocuk olmaya gelince KULA benim için hayatımın her evresinde önemli ve değerlidir.Fakat insanın çocukluğunu Kula'da yaşaması kadar şen,eğlenceli,ufku genişletici,eğitici ve öğretici güzellikler harmanını tadacak bir duygu yoktur. Her köşe başında bir bakkal ve cami muhakkak vardır ve her mahallede cocukların buluştuğu kaynaştığı bir meydan .O meydanlar genellikle cami yanlarındadır ve meydan ismini camiden alır örneğin; zincirli kuyu meydanu tahtalıkuyu meydanı  taşkuyu meydanı vb. Asfalt zeminde pata küte oynanan futbola at arabalarının geçişiyle kısa bir mola verilir.Yazları tüm çocuklar kuran kuslarına gider,din ve kuran öğreniminin yanında soyal akitviteler yapılır;bilgi yarışmaları,camiler arası geziler,sportif turnuvalar düzenlenir ve her ne hikmetse o turnuvalarda hep yeni cami şampiyon olur fazla uzatmayalım çocukluk Kula'da anlatılmaz yaşanır.

Çocuk olmak özgür olmaktır.hiçbirşeyden çekinmemek, acaba böyle yaparsam, bunu söylersem ne derler diye düşünmemektir. Büyüdükçe bu özgürlüğümüzü kaybediyor, bize yazılan rolleri oynamaya başlıyoruz.

BURADAN TÜM DÜNYA ÇOCUKLARININ ÇOCUK BAYRAMINI KUTLUYORUM HEPSİNİN GÖZLERİNDEN ÖPÜYORUM.ÇOCUKLUĞUNUZUN KIYMETİNİ BİLİN....